5.1 Algemeen
Om de provinciale taken te kunnen uitvoeren is een goed functionerende organisatie een vereiste. De organisatie moet in staat zijn om de door het bestuur gestelde doelen ook echt te realiseren. Dat vraagt een professionele organisatie, die de beschikbare kennis en middelen optimaal verbindt en inzet. Het is aan directie en management om voortdurend de kwaliteit van de organisatie te optimaliseren, te monitoren en te borgen. Dat is zeker geen eenmalige exercitie. Nieuwe ontwikkelingen, opgaven, wettelijke verplichtingen en andere manieren van werken en digitalisering van het werk zorgen voortdurend voor aanpassingen in de volle breedte van de organisatie.
Daarnaast hebben we te maken met veranderingen in de wereld om ons heen en in de positie van de overheid in relatie tot onze omgeving. Om relevant te blijven in die veranderende omgeving, moet de organisatie daarmee in nauw contact staan, leren van nieuwe kennis en ervaringen, nieuwe kansen benutten en zich voortdurend aanpassen. Daarom is het noodzakelijk om voortdurend te investeren in de ondersteunende en faciliterende processen van de organisatie.
Opgavegericht werken
In toenemende mate wordt onderkend dat de oplossing voor heel veel grote (inter)nationale vraagstukken in de regio moet worden gezocht. Dat zien we terug in de nieuwe aanpak van ruimtelijke ordening, maar ook in de klimaat- en energiemaatregelen en de aanpak van het landelijk gebied. In die zin zien we naast de thematische samenhang, ook een samenhang tussen de verschillende schaalniveaus; internationaal, landelijk, regionaal, lokaal. Dat vraagt een heel gerichte samenwerking tussen de verschillende overheden via regionaal maatwerk, aangepast aan de aard van de opgave. Om opgavegericht te kunnen werken is een goede samenwerking tussen de verschillende beleidsvelden binnen de organisatie nodig. Maar ook samenwerking met andere overheden en externe stakeholders. Om dit mogelijk te maken is een gericht traject van doorontwikkeling van de organisatie gestart. In dit traject wordt aandacht besteed aan onder meer de sturende rol van de directie, een andere invulling van de managementrol en aan ambtelijk vakmanschap. Het is een meerjarig traject dat uiteindelijk het strategisch vermogen moet versterken, de professionaliteit verder moet verhogen en de kwetsbaarheid op sleutelfuncties verminderen. We hebben in 2022 in het management development traject een start gemaakt met de andere rol van de managers. Ook het aanwijzen van opgavemanagers voor een aantal grote transities is één van de stappen in de doorontwikkeling.
Verbouwing provinciehuis
In het kader van bestuurlijke vernieuwing, een transparantere overheid en de aangenomen moties 8 en 10 bij de behandeling van de Perspectiefnota 2022-2025 hebben PS een investeringskrediet van € 3 mln. ten behoeve van het 'Huis van de democratie' beschikbaar gesteld in de Programmabegroting 2023. De portefeuillehouders 'Facilitaire Zaken' en 'Duurzaamheid / Bestuurlijke vernieuwing' hebben gezamenlijk een voorstel in voorbereiding voor de aanpassing van het provinciehuis. Dit voorstel doet recht aan de aangenomen moties, alsmede de wens om het provinciehuis klaar te stomen voor de komende jaren. Door middel van ateliersessies met (een aantal) leden van PS is een voorstel tot stand gekomen dat begin 2023 gepresenteerd is in de Statencommissie EMS. Bij de Statenbehandeling van 25 januari 2023 zal een definitief besluit worden genomen over de te volgen inrichtingsprincipes . Deze principes zijn het vertrekpunt voor de verdere uitwerking neemt de eenheid Facilitaire Zaken van de afdeling Concernzaken mee als basis voor de gesprekken met de architect.